House

0 είδη

Συστήματα ενδοεπικοινωνίας: Οδηγός αγοράς


Γνώριμη σκηνή: το μωρό κατάφερε επιτέλους να κοιμηθεί κι εσείς ξενυχτάτε επάνω από την κούνια του. Πηγαίνετε συνεχώς από πάνω του και το γαργαλάτε ή το φιλάτε γλυκά, για να βεβαιωθείτε ότι ανασαίνει. Γνωρίζοντας ότι τα βρέφη μέχρι 2 ετών κινδυνεύουν από το SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου), σίγουρα δεν είστε υπερβολικοί.
Μία λύση σε αυτό το πρόβλημα όλων των – νέων και μη – γονέων δίνουν πια τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας (baby monitors).
Κάνοντας αναζήτηση στο ίντερνετ, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μία τεράστια γκάμα συστημάτων ενδοεπικοινωνίας, που καλύπτουν κάθε ανάγκη, λειτουργική και οικονομική. Το σημαντικό όμως είναι να επιλέξετε αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

Βασικές κατηγορίες:

Τα συστήματα επικοινωνίας περιλαμβάνουν ένα πομπό (που τοποθετείται στο χώρο που βρίσκεται το μωρό) και ένα δέκτη (τον οποίο έχει κοντά του ο γονιός). Με βάση τη λειτουργία τους, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Πρόκειται για συστήματα που μοιάζουν με ασύρματους. Κοντά στο παιδί τοποθετείται η μονάδα με ο πομπός, ενώ ο γονιός κρατάει το δέκτη. Έτσι, οποιοσδήποτε ήχος του μωρού, μεταφέρεται στο γονέα, ώστε να μπορεί να παρέμβει. Κάποια συστήματα μεταφοράς ήχου, διαθέτουν και νανουρίσματα, που αποκοιμίζουν ευκολότερα το μωράκι σας.

Στα camera baby monitors ο πομπός διαθέτει κάμερα με ήχο και εικόνα, ενώ ο δέκτης διαθέτει οθόνη (απλή ή αφής) και ηχείο. Έτσι, μπορείτε να βλέπετε αν το μωράκι σας κοιμάται, κινείται, έχει «κουκουλωθεί» με τα σκεπάσματα κλπ. Ταυτόχρονα ακούτε τη φωνούλα του ή το κλάμα του. Οι συσκευές αυτές θα φανούν χρήσιμες κι όταν θα έχει πια μεγαλώσει το παιδάκι σας, μιας και μπορείτε να το παρακολουθείτε, ενώ αυτό παίζει στο δωμάτιό του.

Μοιάζουν αρκετά με το προηγούμενο είδος, αλλά διαθέτουν και μία πλακέτα με αισθητήρες κίνησης. Η πλακέτα τοποθετείται κάτω από το στρώμα του μωρού και όταν εντοπίσει άπνοια για κάποια δευτερόλεπτα, ενεργοποιεί ηχητικό συναγερμό και ειδοποιεί το γονέα. Η λύση αυτή ενδείκνυται για μωράκια που γεννήθηκαν πρόωρα ή εμφανίζουν Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμηση. Παρόλα αυτά, κάποιοι γονείς που έχουν κάνει χρήση τέτοιων συσκευών αναφέρουν ότι πολλές φορές αγχώνονται χωρίς να υπάρχει ουσιώδης λόγος. Αν όμως αποφασίσετε να βάλετε το μωράκι σας σε δικό του δωμάτιο πολύ νωρίς (π.χ. 40 ημερών), η λύση αυτή να σας φανεί σωτήρια.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Λόγω της μεγάλης ποικιλίας επιλογών σε συστήματα ενδοεπικοινωνίας, θα πρέπει να ελέγξετε με ιδιαίτερη προσοχή τα τεχνικά χαρακτηριστικά των baby monitors. Έτσι, αφενός μεν δε θα ξοδέψετε πολλά χρήματα για κάτι που στην ουσία δε χρειάζεστε, αφετέρου δε η λύση που θα βρείτε θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά οι κατασκευαστές αναφέρουν πάντα την εμβέλεια, δηλαδή πόση απόσταση μπορούν να έχουν πομπός και δέκτης, ώστε να μεταφέρεται σωστά το σήμα. Παρόλα αυτά, κάποιες συσκευές αναφέρουν την εμβέλεια σε ανοικτό και κάποιες σε κλειστό χώρο. Επομένως, διαλέξτε με προσοχή την κατάλληλη για εσάς συσκευή. Εάν π.χ. μένετε σε μεζονέτα θα χρειαστείτε ένα σύστημα με ισχυρό σήμα που μεταφέρεται ανάμεσα σε τοίχους, πατώματα κλπ. Αν μένετε σε σπίτι με κήπο, θα πρέπει η συσκευή σας να καλύπτει αρκετά μέτρα εξωτερικής εμβέλειας.

Σε όποια από τις 3 κατηγορίες κι αν ανήκει το baby monitor, θα πρέπει να ελέγξετε τις περαιτέρω δυνατότητες και να επιλέξετε αυτές που πραγματικά σας χρειάζονται. Για παράδειγμα, θέλετε η συσκευή σας να διαθέτει νανουρίσματα ή έχετε ήδη προμηθευτεί ένα μουσικό περιστρεφόμενο κούνιας, που καθιστά μια τέτοια δυνατότητα περιττή για εσάς;

Στην περίπτωση που επιλέξετε σύστημα με κάμερα, θα πρέπει να δώσετε βάση στην οθόνη και ειδικότερα:

  • Μέγεθος οθόνης. Μια πολύ μικρή οθόνη θα κάνει το μωρό δυσδιάκριτο. Αντίστοιχα, μια μεγάλη οθόνη συνεπάγεται συνήθως και μεγάλο μέγεθος δέκτη. Επιλέξτε αυτό που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες.
  • Καθαρότητα και ανάλυση οθόνης. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά αναζητήστε πληροφορίες για την ανάλυση της οθόνης (pixels). Μπορείτε ακόμη να αναζητήσετε και βίντεο στο youtube.com με κριτικές του προϊόντος που σκέφτεστε να αγοράσετε, για να δείτε κατά πόσο ευκρινής είναι η οθόνη αυτή.
  • Απλή οθόνη ή οθόνη αφής. Κάποιες συσκευές διαθέτουν οθόνη αφής, ενώ κάποιες διαθέτουν κουμπάκια επάνω στο δέκτη, για να έχετε πρόσβαση στις διάφορες λειτουργίες. Η επιλογή είναι καθαρά υποκειμενική.
  • Δυνατότητα εστίασης (ζουμ). Εφόσον ο πομπός για λόγους ασφαλείας πρέπει να τοποθετείται πάντα σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, είναι προτιμότερο η συσκευή που θα επιλέξετε να διαθέτει δυνατότητα εστίασης, για να μπορείτε να διακρίνετε καλύτερα το μωράκι σας.

Οι πομποί συνήθως προτείνεται να τοποθετούνται επάνω σε κάποιο έπιπλο και σε απόσταση όχι μικρότερη του ενός μέτρου από το μωρό. Ωστόσο, πλέον πωλούνται τρίποδα τύπου «χταπόδι», που γαντζώνονται επάνω στην κούνια και συγκρατούν το τρίποδο σταθερό.

Πριν προβείτε σε παραγγελία της συσκευής που σας ενδιαφέρει, βεβαιωθείτε ότι αυτή διαθέτει νυχτερινή λήψη (night vision). Σκεφτείτε ότι ο χώρος στον οποίο θα κοιμάται το μωράκι σας θα είναι ως επί το πλείστον σκοτεινός. Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν infrareds, για να κάνουν τη λήψη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού εφικτή.

Τα baby monitors που διαθέτουν κάμερα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1. Σε αυτά που λειτουργούν με δική τους ασύρματη σύνδεση. 2. Σε αυτά που λειτουργούν μέσω δικτύου wifi. Το πλεονέκτημα των δεύτερων είναι ότι συνήθως δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του μωρού σας και μέσω διαδικτύου, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή tablet.

Δεδομένου ότι θα έχετε το δέκτη πάντα μαζί σας, βεβαιωθείτε ότι αυτός θα έχει μπαταρία με ικανοποιητική διάρκεια.

Παρόλο που κάτι τέτοιο δε θεωρείται απαραίτητο, εάν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε την ενδοεπικοινωνία και όταν το μωράκι σας θα είναι μεγαλύτερο (για να το παρακολουθείτε π.χ. την ώρα που παίζει στο παιδικό του δωμάτιο), είναι μία δυνατότητα που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη. Έτσι, απ’ όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να μιλήσετε στο μωρό και να το καθησυχάσετε ή να το αποτρέψετε από το να κάνει π.χ. κάτι επικίνδυνο.

Κατά κανόνα το «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» ισχύει και εδώ. Όσο περισσότερες οι δυνατότητες της συσκευής που θα επιλέξετε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος της. Προσπαθήστε να βρείτε τη χρυσή τομή, ανάμεσα στο τι ανάγκες θέλετε να καλύψετε και πόσα χρήματα έχετε σκοπό να διαθέσετε.

Ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας, για να καταλήξετε στο σύστημα που θα αγοράσετε, είναι οι κριτικές πελατών που έχουν ήδη αγοράσει τη συγκεκριμένη συσκευή. Είτε σε ελληνικά είτε σε ξένα eshops, θα βρείτε τις απόψεις ανθρώπων που έχουν στην κατοχή τους την κάθε συσκευή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κριτικές πελατών μπορεί συχνά να σας κάνουν να αναθεωρήσετε, σχετικά με τη συσκευή που σκεφτόσασταν να αγοράσετε.

Η δική μου επιλογή:

Έπειτα από μεγάλη αναζήτηση στο διαδίκτυο και έχοντας αλλάξει άπειρες φορές γνώμη, τελικά κατέληξα στο Angelcare AC1120 Digital Video and Sound Baby Monitor. Εφόσον αποφάσισα να μην επιλέξω ένα σύστημα με αισθητήρα κίνησης (μιας και δεν ήθελα να προσθέσω ένα ακόμη άγχος στον εαυτό μου) και θέλοντας να συνηθίσει το μωρό μου να κοιμάται στην κούνια του, ακόμη και στους ενδιάμεσους ύπνους, θεώρησα ότι ένα αξιόπιστο σύστημα με κάμερα θα μου ήταν απαραίτητο.

Παρόλο που δεν είναι το τελευταίο μοντέλο της εταιρίας, έχοντας διαβάσει σε κριτικές πελατών ότι το πιο πρόσφατο μοντέλο Angelcare AC1320 Digital Video and Sound Baby Monitor – αν και με κάμερα υψηλής ευκρίνειας HD – υστερεί σε διάρκεια μπαταρίας, ενώ δε διαθέτει και λειτουργία talk back, αποφάσισα να αγοράσω το AC1120.

Μέχρι στιγμής, είμαι πλήρως ικανοποιημένη με την επιλογή μου. Τόσο η λήψη σε φυσικό φωτισμό, όσο και η νυχτερινή λήψη είναι αρκετά καθαρές. Η μπαταρία διαρκεί σχεδόν για τους υπνάκους μίας ημέρας. Η οθόνη αφής έχει ικανοποιητικό μέγεθος και εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση στο μενού, ενώ κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά (όπως η ένδειξη θερμοκρασίας στο δωμάτιο του μωρού), μου έχουν φανεί ιδιαίτερα χρήσιμα.

Παράλληλα, με το τρίποδο Joby GorillaPod Original Tripod – Charcoal, έχω τοποθετήσει τον πομπό στο ποδαρικό της κούνιας, σε απόσταση ασφαλείας από το μωρό μου, αλλά τόσο κοντά του, ώστε να έχω ένα καλό οπτικό πεδίο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση