House

0 είδη

Άλματα ανάπτυξης: Εισαγωγή στα άλματα


Οι πρώτες μέρες με το μωράκι στο σπίτι είναι η πιο μοναδική, αλλά και η πιο χαοτική εμπειρία ζωής! Ένα πλασματάκι που είχε φωλιάσει στην κοιλίτσα σου, που το ένιωθες να σε κλωτσάει, να σε γαργαλάει, ή να έχει λόξιγκα, ξαφνικά είναι εδώ… Μπροστά σου… Τόσο εύθραυστο και τόσο ανυπεράσπιστο, τόσο εξαρτημένο από εσένα και τόσο σοκαρισμένο από το νέο του σπίτι… Δεν αναγνωρίζει τίποτα.

Η άλλοτε υγρή μπαλίτσα που το προστάτευε, τώρα είναι ένα ξηρό – ως επί το πλείστον – δωμάτιο. Το σκοτεινό του «σπιτάκι» τώρα ξαφνικά γεμίζει με ενοχλητικό φως τη μέρα… Και οι ήχοι… Αυτοί οι ήχοι πόσο το ταράζουν… Θέλει να κρυφτεί στην αγκαλιά σου και να ακούει τους παλμούς σου. Μόνο εκεί βρίσκει παρηγοριά. Μετά τις πρώτες σαράντα ημέρες – για κάποια μωράκια λίγες περισσότερες, για άλλα σαφώς λιγότερες – η προσαρμογή έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή. Μέσα σε όλα, τα βραδινά ξυπνήματα είναι σαφώς λιγότερα.

Μέχρι που...

Κάποια μέρα το μωρό αρχίζει να κλαίει ασταμάτητα, να παραπονιέται, να μη θέλει αγκαλιά, να μη θέλει ούτε μοναξιά, να πεινάει και να τρώει ώρες ατελείωτες, ειδικά εάν θηλάζει, ή να μην τρώει καθόλου (κυρίως αν τρέφεται με φόρμουλα). Και εσύ, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας να αναρωτιέσαι σε τι οφείλεται αυτό το πισωγύρισμα… Τι έκανες λάθος και βγήκε πάλι από το πρόγραμμά του… Τι του συμβαίνει και ούτε η μανούλα του δε μπορεί να το ηρεμήσει…

Για τις μανούλες που το περνούν για πρώτη φορά, με το πρώτο τους παιδάκι είναι ένα μεγάλο σοκ. Εκτός και εάν έχουν ακούσει ή διαβάσει γι’ αυτό, εκτός κι αν γνωρίζουν τη μαγική φράση: Άλμα ανάπτυξης.

Τι είναι τα άλματα ανάπτυξης

Τα άλματα ανάπτυξης (ή mental leaps όπως αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία) είναι περίοδοι έντονης σωματικής και νοητικής ανάπτυξης των βρεφών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη αναστάτωση και απότομη ανάπτυξη. Είναι ο τρόπος με τον οποίο τα βρέφη προετοιμάζονται για τα επόμενα κατορθώματά τους. Είναι η φάση στην οποία αρχίζουν να συνειδητοποιούν πράγματα τα οποία δεν ήταν ως τώρα ικανά να κατανοήσουν.
Συνήθως κατά τις περιόδους αυτές, τα μωράκια γίνονται ευερέθιστα, νευρικά, κλαίνε πιο εύκολα, αποζητούν διαρκώς την αγκαλίτσα της μανούλας, πεινούν και τρώνε συνεχώς ή απλά πιπιλάνε το στήθος (ρυθμίζοντας έτσι ανάλογα με τις ανάγκες τους την παραγωγή γάλακτος της μαμάς τους, εφόσον θηλάζουν). Τα αναπτυξιακά άλματα έχουν διάρκεια 2-3 εβδομάδες (αν και δεν αποκλείεται κατά περιπτώσεις η διάρκειά τους να είναι και μεγαλύτερη).

Πώς υπολογίζουμε τα άλματα

Για να υπολογίσουμε τα άλματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ.). Το ίδιο ισχύει και για τα πρόωρα μωρά και για τα δίδυμα.

Η χρονική στιγμή ενός αναπτυξιακού άλματος ενός μωρού είναι συνδεδεμένη με την ημερομηνία από τη στιγμή της σύλληψης και όχι με την ημερομηνία της γέννησής του. Σκεφτείτε το ως εξής: ο εγκέφαλος του μωρού που γεννήθηκε 3 εβδομάδες νωρίτερα, δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος όσο ενός τελειόμηνου μωρού, αφού αυτός αναπτύσσεται τόσο μέσα, όσο και έξω από τη μήτρα. Αυτός είναι και ο λόγος που υπολογίζουμε βάσει της Π.Η.Τ.
Έτσι, τα άλματα ανάπτυξης έχουν καταγραφεί στις παρακάτω εβδομάδες:

 • 5η εβδομάδα
 • 8η - 9η εβδομάδα
 • 12η εβδομάδα
 • 15η - 19η (κορύφωση στην 17η εβδομάδα)
 • 23η - 26η (κορύφωση την 26η εβδομάδα)
 • 29η - 30η εβδομάδα (άγχος αποχωρισμού - δε θεωρείται αναπτυξιακό άλμα)
 • 34η - 37η εβδομάδα (κορύφωση την 36η)
 • 42η - 47η εβδομάδα (κορύφωση την 44η)
 • 51η - 54η εβδομάδα (κορύφωση την 53η)
 • 60η - 64η εβδομάδα (κορύφωση την 62η και 63η)
 • 71η - 75η εβδομάδα (κορύφωση την 72η και 73η)

Παρόλα αυτά, κάποιες μανούλες αναφέρουν ότι τα παιδάκια τους διανύουν άλματα ανάπτυξης και μετέπειτα, μέχρι μάλιστα και τη νηπιακή ηλικία.

Δείτε επίσης:

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση