House

0 είδη

Επίσκεψη στο μαιευτήριο: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε


επίσκεψη στο μαιευτήριο

Η έμπνευση...

Ίσως αυτό το άρθρο να μου «προέκυψε» πιο αβίαστα από οποιοδήποτε άλλο έχω γράψει. Εχθές, και ενώ μαγείρευα (παστίτσιο, όχι κανένα ευκολάκι!), οι σκέψεις άρχισαν να ρέουν τόσο γρήγορα, που χρειάστηκε να τις ηχογραφήσω, για να μην ξεχάσω κάτι, ώσπου να τις μεταφέρω σε χαρτί. Το θέμα «Επίσκεψη στο μαιευτήριο» είναι βλέπετε αγαπημένο!

Όταν γέννησα, αρχές Αυγούστου, επιλέξαμε με το σύζυγό μου να μη ενημερώσουμε κανέναν. Οι μόνοι που γνώριζαν για τον τοκετό ήταν οι γονείς και τα αδέρφια μας. Όχι γιατί είμαστε μονόχνοτοι, αντικοινωνικοί… Αλλά γιατί θέλαμε οι στιγμές αυτές να είναι «οι στιγμές μας». Εμείς και το μωράκι μας…

"Rooming in"

Έχοντας ακολουθήσει τη συμβουλή του γυναικολόγου μου, κατά την εισαγωγή μου στο μαιευτήριο ζήτησα να έχω το μωράκι μου μέσα στο δωμάτιο, το λεγόμενο «rooming in». Εφόσον μάλιστα μοιραζόμουν το δωμάτιο και με άλλες 2 κοπέλες με τα μωράκια τους, θεώρησα ότι το επισκεπτήριο θα ήταν περιορισμένο, για την ηρεμία, την ασφάλεια και την υγιεινή όλων μας.

Φευ...

Θυμάμαι ένα βράδυ (γύρω στις 22:30) να κλαίω στην αγκαλιά του άντρα μου, άυπνη και καταπονημένη. Το βράδυ εκείνο, στο δωμάτιο που μοιραζόμουν με τα άλλα κορίτσια, μέτρησα 18 άτομα! 18 άτομα επισκεπτήριο! Να γελάνε δυνατά, να φωνάζουν, να αδιαφορούν για τις μαίες που τους παρακαλούσαν να περάσουν έξω, ώστε να μας δώσουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Έδειχναν να μη γνωρίζουν καν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν.

Όλες αυτές τις αναμνήσεις συγκέντρωσα δύο χρόνια μετά και σας τις παρουσιάζω. Και μη θεωρήσετε ότι σας «μαλώνω». Κατανοώ απόλυτα ότι κάποια πράγματα είναι ευθύνη του μαιευτηρίου. Δυστυχώς, ακόμη και στα ιδιωτικά μαιευτήρια, το επισκεπτήριο είναι ένας φαύλος κύκλος. Το προσωπικό κάνει παρατηρήσεις, οι επισκέπτες δε «συμμορφώνονται», το προσωπικό μειώνει τις παρατηρήσεις, οι επισκέπτες γίνονται πιο «αδιάφοροι»… Όμως λίγοι γνωρίζουν πραγματικά ότι η ψυχολογία του ζευγαριού μετά τον τοκετό (ναι, και ο μπαμπάς περνάει το «λούκι» του) είναι εύθραυστη. Κι είναι κυρίως αυτοί που το βίωσαν οι ίδιοι. Πάμε λοιπόν να δούμε τη λίστα:

Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε πριν και κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου:

 • Πριν αποφασίσετε να επισκεφτείτε τους νέους γονείς, απαντήστε ειλικρινά στην εξής ερώτηση: πόσο κοντινά μου πρόσωπα είναι? Εάν είστε πολύ κοντινοί συγγενείς ή καρδιακοί φίλοι, συνεχίστε στα παρακάτω βήματα της λίστας. Διαφορετικά, επισκεφτείτε το ζευγάρι, όταν επιστρέψει στο σπίτι και - κατά προτίμηση - αφού το μωρό σαραντίσει.
 • Επικοινωνήστε με τη γραμματεία του μαιευτηρίου και ενημερωθείτε για τις ώρες επισκεπτηρίου. Τηρείστε τις κατά γράμμα και μη φέρνετε τις μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό σε δύσκολη θέση.5. Ντυθείτε αξιοπρεπώς. Η λεχώνα διακατέχεται – μεταξύ άλλων – και από ανασφάλεια για το σώμα της και κατά πόσον αυτό θα επανέλθει στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση. Μην εντείνετε το άγχος της αυτό με το δικό σας προκλητικό ντύσιμο.
 • Τηλεφωνήστε στο ζευγάρι και ενημερώστε τους ότι θέλετε να τους επισκεφτείτε. Εάν δείτε τον παραμικρό δισταγμό, ξανασκεφτείτε το.
 • Κατά την επίσκεψή σας, τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Κάντε μπάνιο, φορέστε καθαρά ρούχα και πριν μπείτε στο δωμάτιο της λεχώνας, απολυμάνετε καλά τα χέρια σας με αντισηπτικό.
 • Ντυθείτε αξιοπρεπώς. Η λεχώνα διακατέχεται – μεταξύ άλλων – και από ανασφάλεια για το σώμα της και το κατά πόσον αυτό θα επανέλθει στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση. Μην εντείνετε το άγχος της αυτό, με το δικό σας προκλητικό ντύσιμο.
 • Επιλέξτε χρηστικά δώρα, όχι απαραίτητα μεγάλης αξίας. Ακόμη κι ένα κουτί πάνες, είναι πιο χρήσιμο από έναν τεράστιο αρκούδο.
 • Βοηθήστε τη λεχώνα να σηκωθεί και να περπατήσει (εάν και η ίδια το επιθυμεί).
 • Μιλήστε με το νέο ζευγάρι για ευχάριστα θέματα. Δεν είναι απαραίτητο να αφορούν μόνο το μωρό και το γονεϊκό τους ρόλο.
 • Δώστε στη νέα μανούλα το χώρο και το χρόνο της. Εάν επιθυμεί να θηλάσει, βγείτε από το δωμάτιο. Είναι καλύτερα να περιμένετε λίγο στον κοινόχρηστο χώρο, παρά να νιώθει η ίδια «δημόσιο θέαμα».

Τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε κατά την επίσκεψή σας στο μαιευτήριο:

 • Μην παραβιάζετε το ωράριο του επισκεπτηρίου και μην παραμένετε στο θάλαμο για πάνω από 15 – 20 λεπτά.
 • Μην πάτε επίσκεψη εάν έχετε την παραμικρή υποψία κρυολογήματος ή ίωσης ή εάν τα παιδάκια σας πηγαίνουν παιδικό σταθμό. Είστε - σχεδόν σίγουρα – φορέας μικροβίων.
 • Μη συνωστίζεστε στο δωμάτιο. Σε κάποια μαιευτήρια επιτρέπουν την είσοδο μόνο 2 επισκεπτών για κάθε μανούλα. Καλό θα ήταν να το τηρήσετε κι εσείς, ακόμη κι αν δε σας το πούνε.
 • Μη χρησιμοποιείτε την τουαλέτα του δωματίου. Υπάρχουν κοινόχρηστες τουαλέτες σε όλους τους ορόφους και σε πολλά σημεία.
 • Μην κάθεστε στο κρεβάτι της λεχώνας. Τα ρούχα σας μεταφέρουν μικρόβια κι αυτή είναι μία ευάλωτη περίοδος για τη μανούλα και το μωράκι της.
 • Μη ζητάτε να πάρετε το μωράκι αγκαλιά. Κανένας γονιός δε συμφωνεί με αυτό. Ακόμη κι αν σας το επιτρέψουν, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φέρετε τους γονείς σε δύσκολη θέση.
 • Μην πηγαίνετε στους νέους γονείς τεράστια δώρα. Ξέρετε πόσοι γιγάντιοι αρκούδοι και τεράστια μπαλόνια «εγκαταλείπονται» στο μαιευτήριο, γιατί οι γονείς δε μπορούν να τα μεταφέρουν στο σπίτι?
 • Μην κάνετε αδιάκριτες ερωτήσεις. Το αν θηλάζει η νέα μαμά, πόσα κιλά έχασε με τη γέννα, πώς θα ονομάσουν το παιδί, δε σας αφορούν. Σε καμία περίπτωση.
 • Μη μεταφέρετε αρνητικές εμπειρίες δικές σας ή άλλων. Αφήστε το Gray’s Anatomy για άλλη στιγμή.
 • Αποφύγετε τις ατάκες του στυλ «τώρα θα δεις τη γλύκα», «δε θα κλείνετε μάτι» κλπ. Γενικά. Σε κανένα.
 • Μη βάζετε τη μητέρα σε διατροφικούς πειρασμούς. Στην παρούσα φάση η μαμά βρίσκεται σε ειδική διατροφή. Γι’ αυτό, πριν προτείνετε οτιδήποτε (φαγητό από το εστιατόριο, γλυκά κλπ), συμβουλευτείτε το σύζυγο ή τη μαία και – εάν έχετε τη συγκατάθεσή τους – τότε απευθυνθείτε στη μητέρα. Και τέλος
 • ΜΗΝ καπνίσετε όσο παραμένετε στο μαιευτήριο. Ακόμη κι αν βγείτε έξω, ακόμη κι αν μετά απολυμάνετε τα χέρια σας, η μυρωδιά του τσιγάρου παραμένει στα ρούχα και την αναπνοή σας. Και σίγουρα δεν είναι καλό ούτε για τη μητέρα, ούτε για το μωρό.

Και Bonus Tip:

Εάν δε μπορείτε να τηρήσετε όλα τα παραπάνω, καλύτερα αναβάλετε την επίσκεψή σας. Το μόνο που χρειάζονται το μωρό και οι νέοι γονείς, είναι ηρεμία, αγάπη, κατανόηση και καθαριότητα. Εάν δε μπορείτε να τους τα διασφαλίσετε, τότε αρκεστείτε σε ένα ευχετήριο τηλεφώνημα.

Δείτε το βίντεο στο YouTube

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση