House

0 είδη

12+1 πράγματα που κανείς δε σας είπε για τα βρέφη!


Προσπάθησες πολύ, αγχώθηκες, απογοητεύτηκες, πήρες θάρρος, ίσως μετά κουράστηκες, αλλά ναι, έφτασε αυτή η μαγική στιγμή που κρατάς στα χέρια σου ένα τεστ εγκυμοσύνης: ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Παίρνεις βιβλία, ξημεροβραδιάζεσαι στο ίντερνετ, ρωτάς φίλες, μαμάδες και κάτι μακρινές ξαδέρφες που έχεις χρόνια να τις δεις, αλλά τώρα πια είναι απαραίτητες! Είναι πηγή πληροφοριών. Ρωτάς τα πάντα, απορείς για τα πάντα: την εγκυμοσύνη, τις απαραίτητες εξετάσεις, τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού, τα κιλά, τη διατροφή, την προετοιμασία για τον ερχομό του, τον τοκετό… Και κάπου εκεί σταματάς. Σαν να έχεις μάθει όλα όσα χρειάζεσαι, σαν να σταματάει ο χρόνος στον τοκετό…

Κι όμως...

Κάτι σου ξεφεύγει… Το δύσκολο κομμάτι: Όταν επιστρέφεις με το μωρό στο σπίτι. Όταν όλα όσα έκαναν η μητέρα φύση και οι μαίες για εσένα, τώρα θα πρέπει να τα κάνεις εσύ. Κι αν μάλιστα είναι Αύγουστος και οι παιδίατροι παραθερίζουν σε κάποιο Αιγαιοπελαγίτικο νησί και «η κλήση σας προωθείται…», το να λύσεις τις απορίες σου, μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο κι από το να βρεις τρόπο να κρατήσεις ένα «ποντικάκι» 3 κιλών για να το κάνεις μπάνιο!

Κάπως έτσι την πάτησα κι εγώ...

Μετά από στοίβες βιβλία κι άπειρες διάσπαρτες πληροφορίες, επιβεβαίωσα ότι «ἕν οἶδα, ὅτι οὐδέν οἶδα». Κι ας μη γελιόμαστε: όταν για πρώτη φορά γίνεις μανούλα, (ή μπαμπάς, κι οι μπαμπάδες έχουν απορίες), είναι αδύνατο να βρίσκεις άμεσα απαντήσεις για όλες σου τις απορίες. Όχι απαραίτητα γιατί κανείς δε μπορεί να σου τις λύσει, αλλά γιατί οι καινούριες πληροφορίες είναι τόσες πολλές, που ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ καν να ρωτήσεις. Κι επειδή βρέθηκα κι εγώ σε αυτή τη θέση, νέα και άπειρη μανούλα Αύγουστο μήνα στην Αθήνα, συγκέντρωσα σε ένα αρχείο όλες μου τις απορίες, κάθε περίεργη παρατήρηση, αλλά και τις λύσεις που βρήκα και τις αναλύω παρακάτω:

1. Το μικρό Alien!

Όταν κάναμε τους τρισδιάστατους υπέρηχους, ο γιατρός μας είχε πει ότι το μωράκι θα είναι όπως ακριβώς το βλέπουμε σε αυτούς, ίσως λιγότερο «ζουληγμένο». Καθόμασταν λοιπόν με τις ώρες και το χαζεύαμε! Είχε πλάκα, βρίσκαμε ήδη ομοιότητες με το μπαμπά του και τον παππού του, χαζεύαμε τα χεράκια του, τα ποδαράκια του, τα χειλάκια του… Ναι, τα χειλάκια του, που έδειχναν πάντα να είναι λίγο… παράταιρα. Από τη μία πλευρά σχηματισμένα κανονικά κι από την άλλη λίγο στραβούλικα. Όταν κρατήσαμε τον Αρούλη για πρώτη φορά στην αγκαλιά μας, μας έκανε εντύπωση το πόσο ίδιος με τον υπέρηχο ήταν. Και τα χειλάκια του….

Τρομακτικά ίδια με τον υπέρηχο, σε σημείο που πιστέψαμε ότι το παιδάκι μας ίσως να έχει κάποιου είδους δυσμορφία. Την επόμενη ημέρα – ευτυχώς – τα χειλάκια του ήταν μια χαρά! Βλέπετε, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, ο διαθέσιμος χώρος για το μωράκι συνεχώς και λιγοστεύει. Έτσι το μωρό συμπιέζεται και καθώς το δερματάκι του είναι μαλακό και εύπλαστο σαν πηλός, δημιουργούνται «δυσμορφίες», οι οποίες είναι ωστόσο προσωρινές. Μόλις το μωράκι γεννηθεί και πάψει να είναι στρυμωγμένο, το δερματάκι του επανέρχεται και τα χαρακτηριστικά του παίρνουν την οριστική τους μορφή!

2. Αυτιά σαν τηγανίτες!

Τα σοκ από την πρώτη μας επαφή με το μωρό μας ήταν αλλεπάλληλα. Εκτός από τα περίεργα χειλάκια του, τα αυτάκια του ήταν επίπεδα σαν τηγανίτες! Δεν είχαν καθόλου πτυχώσεις. Λίγες ώρες μετά τη γέννησή του, τα αυτάκια του είχαν αρχίσει να κάνουν τις πρώτες τους πτυχώσεις και στο τέλος της ημέρας έμοιαζαν με κανονικά, ανθρώπινα αυτιά!

3. Περίεργες λακκουβίτσες στο κεφάλι!

Πέρα από το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού, που κάνει σημαδάκια τα οποία μπορεί να προβληματίσουν ένα νέο γονιό, ούτε τα οστά του είναι πλήρως διαμορφωμένα. Ο Δημιουργός του κόσμου έκανε ένα ακόμη θαύμα! Έτσι, τα οστά των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου δεν είναι πλήρως ενωμένα, ώστε κατά το φυσιολογικό τοκετό να μπορεί το κεφαλάκι του μωρού να «συμπιεστεί», για να γίνει η έξοδός του πιο εύκολη και για το μωρό και για τη μανούλα. Για το λόγο αυτό, συχνά τα μωράκια από τη γέννησή τους και για λίγους μήνες αργότερα, έχουν περίεργες λακκουβίτσες. Το μωράκι μας, για παράδειγμα, είχε μια «ρωγμή» σαν ουλή στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του, η οποία εξαφανίστηκε σταδιακά έως τον 6ο μήνα.

4. Ποιος είπε ότι μόνο οι έφηβοι έχουν ακμή?

Τα νεογέννητα μωράκια συχνά έχουν στο δέρμα τους μικρά – μικρά σπυράκια. Αρκεί μία επίσκεψη στον παιδίατρο, για να βεβαιωθείς ότι δεν προέρχονται από κάποια μόλυνση, αφού τις περισσότερες φορές είναι αυτό που οι παιδίατροι ονομάζουν «νεογνική ακμή».

5. Κίτρινα ματάκια!

Κάτι το οποίο θεωρείται πολλές φορές αυτονόητο και δεν αναφέρεται στις νέες μανούλες, είναι ότι από τις πρώτες ώρες που ένα μωράκι γεννιέται, θα πρέπει να τοποθετείται κοντά σε παράθυρο με φως (πράγμα ακατόρθωτο σε πολλά μαιευτήρια, είτε λόγω θέσης του δωματίου, είτε λόγω «συνωστισμού» στο θάλαμο), ώστε να μην παρουσιάσει ίκτερο. Βγαίνοντας από το μαιευτήριο και παίρνοντας το μωρό μας στο σπίτι, διαπιστώσαμε ότι – ενώ το δερματάκι του δεν ήταν ωχρό – το λευκό μέρος του ματιού του ήταν κίτρινο. Αυτό υποδηλώνει συχνά ότι το μωρό έχει ίκτερο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτίθεται περισσότερες ώρες τη μέρα σε φυσικό φωτισμό. Παρόλο που ο θηλασμός αυξάνει τις κενώσεις του μωρού, βοηθώντας στην αποβολή της χολερυθρίνης, με αποτέλεσμα ο ίκτερος να πέφτει έως τη 14η μέρα, ο Αρούλης μας ανήκε στο 1% των θηλαζόντων βρεφών στα οποία παρουσιάζεται ίκτερος, λόγω του μητρικού γάλακτος. Δεν είναι κάτι επικίνδυνο για την υγεία τού μωρού, απλά η αποκατάσταση διαρκεί μέχρι και 3 μήνες.

6. Κεφάλαιο "αφαλός"!

Στη δεύτερη επίσκεψη του παιδίατρου στο σπίτι, για να δει το μωρό, ο γιατρός πότισε μία γαζούλα με οινόπνευμα, τράβηξε τον ήδη ξεραμένο αφαλό και τον αφαίρεσε. Στη θέση του έμεινε ένα μαύρο σημάδι, το οποίο πιστεύαμε ότι σε 1-2 μέρες θα έφευγε. Το σημάδι όμως αυτό – σαν το καύκαλο που δημιουργείται σε μια πληγή – παρέμενε εκεί για πολλές μέρες. Τελικά καταλάβαμε ότι ήταν ένα κομμάτι από τον αφαλό του μωρού, που απλά δεν είχε αποκολληθεί σωστά.

7. Το "τέρας" που ρουθουνίζει & βρυχάται!

Είναι πραγματικά περίεργο πώς ένα τόσο δα πραγματάκι κάνει τόσο θόρυβο στον ύπνο του… Όπως και όλα τα μωράκια, έτσι και το δικό μας, κατά τις ώρες του ύπνου του έκανε περίεργους ήχους, που προέρχονταν από τη μυτούλα και το στόμα του. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, αυτό οφείλεται στο ότι τα ρουθουνάκια τους είναι ακόμη πολύ στενά και η ράχη της μύτης πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η διέλευση του αέρα. Ίσως μάλιστα κατά τους πρώτους μήνες να υπάρχουν και υπολείμματα αμνιακού υγρού, τα οποία θα αποβληθούν με το πέρασμα του χρόνου. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βάζουμε τακτικά φυσιολογικό ορό στη μυτούλα τους.

8. Πορτοκαλί ίχνη στα ούρα του?

Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού μας, παρατηρήσαμε ροζ – πορτοκαλί ίχνη στα ούρα του. Σιγά σιγά αυτά τα ίχνη έμοιαζαν με κρυστάλλους. Για τα τρία πρώτα εικοσιτετράωρα της ζωής του, αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν όμως συνεχίζεται η παρουσία κρυστάλλων, ίσως το βρεφάκι σου να χρειάζεται συχνότερους ή πιο άμεσους (χωρίς χρήση μπιμπερό ή θήλαστρου) θηλασμούς.

9. Κόκκινη κλωστή δεμένη...

Εάν θηλάζεις το μωράκι σου και παρατηρήσεις κόκκινες βλέννες που μοιάζουν με κλωστούλες στις κενώσεις του, επικοινώνησε κατευθείαν με τον παιδίατρο. Συνήθως κάτι τέτοιο υποδηλώνει αλλεργία του μωρού στα γαλακτοκομικά. Δεν πρέπει να κόψεις το θηλασμό. Επιβάλλεται όμως να διακόψεις την κατανάλωση γαλακτοκομικών, και όλων των παράγωγων ή/και τα ίχνη. Δηλαδή πέρα από τα προφανή (γάλα, γιαούρτι, τυριά), θα χρειαστεί να κάνεις αποχή από ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, συσκευασμένα τρόφιμα που αναφέρουν «μπορεί να περιέχει ίχνη από γάλα» κλπ. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος ή μία πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού θα σου λύσει τις απορίες.

10. Το αδηφάγο πλάσμα!

Σκέψου το σενάριο: Έχεις μόλις θηλάσει κι εκεί που προσπαθείς λίγο να ηρεμήσεις ή να κοιμηθείς, σε 5 λεπτά αρχίζει πάλι το κλάμα, «ζητώντας» γαλατάκι. Μην παρασυρθείς, ακούγοντας αυτούς που επιμένουν ότι «κάτι δεν κάνεις καλά». Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τα μωράκια στην κοιλίτσα μας έχουν μάθει να έχουν 24ωρη πρόσβαση στην τροφή. Όταν αντικρύσουν για πρώτη φορά τον κόσμο και για τους 3 πρώτους μήνες ζωής τους, βιώνουν αυτό που ονομάζουμε «τέταρτο τρίμηνο».

Μέχρι να περάσει το 3μηνο και να εδραιωθεί ο θηλασμός, κατά περιόδους το μωράκι σου θα ζητάει γάλα ίσως και 5 λεπτά αφού έχει μόλις τελειώσει τον προηγούμενο θηλασμό. Το ξέρω, και μόνο που το ακούς,  κουράζεσαι. Να θυμάσαι όμως, όταν ο θηλασμός εδραιωθεί, θα είναι μια υπέροχη συναισθηματικά εμπειρία για εσένα και το μωράκι σου.

11. Πέτα τη ζυγαριά από το παράθυρο!

Εάν γεννάς σε μαιευτήριο της Αθήνας, ακόμη και ιδιωτικό, σίγουρα την ώρα που κοιμάσαι/ θηλάζεις/ ξεκουράζεσαι, την σιέστα θα διακόψουν οι πωλητές/ ενοικιαστές ζυγαριών. Επειδή έπεσα στη παγίδα να νοικιάσω ζυγαριά για τις πρώτες μέρες του μωρού, θα σου πω την άποψή μου. Το ζύγισμα του μωρού δεν είναι δική σου ευθύνη. Είναι αποκλειστικά ευθύνη τού παιδιάτρου. Εφόσον το πρώτο διάστημα θα σε επισκέπτεται συχνά στο σπίτι για τις πρώτες εξετάσεις του μωρού, οφείλει να έχει μαζί του ζυγαριά. Δεν είναι οικονομικό το θέμα, είναι καθαρά ψυχολογικό. Σε περίπτωση που κάτι δε πάει καλά, το ζύγισμα σού γίνεται εμμονή. Και φτάνεις – όπως εγώ – να ζυγίζεις κάθε μέρα το μωρό και να κλαις για τα 3 γραμμάρια που έχασε από χτες μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό, άσε το ζύγισμα στο γιατρό κι απόλαυσε τις στιγμές με το μωράκι σου.

12. Το μωρό μου λειτουργεί με φωτοκύτταρο?

Το τάισες, το πήρες αγκαλίτσα κι αυτό – σαν αναγεννησιακός άγγελος σε πίνακα του Ραφήλ – κοιμήθηκε αποκαμωμένο. Με μαεστρία και κινήσεις που θα θαύμαζε και ο καλύτερος ταχυδακτυλουργός, το τοποθετείς στο λίκνο, για να συνεχίσει το γαλήνιο ύπνο του. Και ξαφνικά… Ουάάάάάάά… Πάμε πάλι από την αρχή… Όχι, δε σε τρολάρει, ούτε λειτουργεί με φωτοκύτταρο. Απλά σταματάει να ακούει το γνώριμο ήχο της καρδιάς σου και να σε μυρίζει. Κι αυτό είναι ικανό για να διακόψει ακόμη και τον πιο βαθύ του ύπνο. Μία λύση που βρήκαμε εμείς ήταν να το κοιμίζουμε κάποιες φορές στο μάρσιππο αγκαλιάς. Κι επίσης, παρατηρώντας τον πιο προσεκτικά, βλέπαμε τις ανάσες του. Όταν οι ανάσες του ήταν γρήγορες, έντονες και βαθιές, δεν ήταν καλή στιγμή για να τον πάμε στην κούνια του. Όταν οι ανάσες του ήταν πιο ήρεμες, σήμαινε ότι κοιμήθηκε για τα καλά και η μεταφορά του στην κούνια ήταν πιο εύκολη.

12+1, ή αλλιώς BONUS!!!

Δεν είναι το 13ο μυστικό, είναι μια κατηγορία από μόνο του! Είναι οι τεράστιες αλλαγές στην 5η περίπου εβδομάδα. Εκεί που θήλαζε κανονικά, τώρα ζητάει γάλα κάθε 5 λεπτά. Και γκρίνια, πολλή γκρίνια, αφόρητη γκρίνια. Και να μη βολεύεται πουθενά. Και να νυστάζει, αλλά να μην κοιμάται. Και να πεινάει, και να τρώει για 2 ώρες συνεχόμενα. Και να κλαίει. Να κλαίει πολύ. Κι εσύ να απελπίζεσαι. Μην απελπίζεσαι… Ντιν νταν… Ξυπνητήρι! Χτυπάει για να σου υπενθυμίσει ότι το μωρό σου δε μεταλλάχθηκε. Περνάει απλά το πρώτο άλμα ανάπτυξης. Υπομονή για μια εβδομάδα και μετά όλα θα είναι όπως πριν! Μέχρι το επόμενο άλμα…

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τα άλματα ανάπτυξης, κάνε κλικ στο κουμπί Αγορά και θα λάβεις το πλήρες πακέτο με τα 4 ebooks.
1. «Οδηγός αναπτυξιακών αλμάτων»,
2. «Επιτεύγματα ανά άλμα ανάπτυξης»,
3. «Κατάλληλα παιχνίδια και δραστηριότητες»,
4. «Εξατομικευμένο διάγραμμα αναπτυξιακών αλμάτων»).

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση