House

0 είδη

Ανάπτυξη και συμπεριφορά τού παιδιού


Αναπτυξιακά ορόσημα

Η ανάπτυξη του παιδιού

Από την έναρξη της ζωής τού παιδιού μέσα στη μήτρα, αλλά και μετέπειτα, από τη στιγμή που θα αντικρίσει για πρώτη φορά τον κόσμο, λαμβάνουν χώρα τεράστιες αλλαγές, όχι μόνο στο σώμα του, αλλά και στη σκέψη του, στην αντίληψή του, στον τρόπο με τον οποίο αυτό παίζει, μαθαίνει, αντιδράει, αισθάνεται τα πάντα γύρω του.

Αναπτυξιακά ορόσημα/ αναπτυξιακή καθυστέρηση

Κάθε δεξιότητα που το παιδί κατακτά κατά τους πρώτους μήνες ζωής του, ονομάζεται αναπτυξιακό ορόσημο. Το πρώτο του συνειδητό χαμόγελο, η πρώτη φορά που θα αρπάξει κάτι με το χέρι, τα πρώτα του βήματα… Τα αναπτυξιακά ορόσημα αφορούν στο παιχνίδι, τη μάθηση, την ομιλία, τη συμπεριφορά και την κινητικότητα. Είναι δε, χρονικά προσδιορισμένα.

Ως αναπτυξιακή καθυστέρηση ορίζεται η αδυναμία ενός παιδιού να κατακτήσει μία δεξιότητα κατά τη χρονική περίοδο που αυτή είναι εφικτή για τα παιδιά ίδιας ηλικίας. Η αναπτυξιακή καθυστέρηση δεν είναι διαχειρίσιμη από το ίδιο το παιδί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα δε λύνεται από μόνο του. Απαιτείται η συνδρομή ειδικών επιστημόνων, που θα εντοπίσουν την αιτία και θα υλοποιήσουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις, αξιοποιώντας όλο το δυναμικό του παιδιού.

Ορισμός & σημασία της αναπτυξιακής αξιολόγησης

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του παιδιού σας, ο γιατρός θα πρέπει να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο αυτό μιλάει, συμπεριφέρεται, κινείται. Σε περίπτωση που κάτι τον προβληματίσει, ενδέχεται να σας παραπέμψει σε ειδικό αναπτυξιολόγο, για τη διεξαγωγή αναπτυξιακής αξιολόγησης.

Το ενδεχόμενο αναπτυξιακής αξιολόγησης του παιδιού σας είναι φυσικό να σας προβληματίσει, να σας αγχώσει ή ακόμη και  να σας στενοχωρήσει. Θα πρέπει παρόλα αυτά να έχετε κατά νου ότι ο έγκαιρος προσδιορισμός της αιτίας και αντιστοίχως η έγκαιρη παρέμβαση, οδηγεί σε όσο το δυνατόν λιγότερες μετέπειτα δυσκολίες. Όπως αποδεικνύεται από έρευνες, ένας μεγάλος αριθμός μαθησιακών δυσκολιών, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της αναπτυξιακής καθυστέρησης είχαν αρχίσει σε πιο πρώιμο στάδιο.

Αρμόδιοι φορείς

Εάν σας προβληματίζει κάτι στη συμπεριφορά, την αντίληψη, την κινητικότητα του παιδιού σας, οφείλετε να μιλήσετε αρχικά στον παιδίατρο. Αυτός θα σας παραπέμψει σε ειδικό παιδοψυχολόγο, παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο, για τη διεξαγωγή αναπτυξιακής αξιολόγησης. Πλέον υπάρχουν τόσο δημόσιοι, όσο και ιδιωτικοί φορείς αξιολόγησης, με σημαντικές ωστόσο χρονικές αποκλίσεις στη διεξαγωγή των τεστ.

 

Η διασφάλιση της σωστής ανάπτυξης του παιδιού

Παρόλο που η αναπτυξιακή καθυστέρηση συνήθως έχει βαθύτερα αίτια, ο γονέας ή ο φροντιστής του παιδιού μπορεί να διασφαλίσει την όσο το δυνατόν πληρέστερη ανάπτυξή του. Η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και η επαρκής ξεκούραση συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Παράλληλα, ένα ασφαλές σπίτι και μια τρυφερή οικογένεια που θα παίζει, θα μιλάει, θα περνάει ποιοτικό χρόνο με το παιδί, μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο ρυθμό ανάπτυξής του.

Έντυπο αναπτυξιακής αξιολόγησης

Παρακάτω θα βρείτε το έντυπο αξιολόγησης, το οποίο περιέχει όλα τα αναπτυξιακά ορόσημα για παιδιά ηλικίας 0-36 μηνών.  Το έντυπο αυτό αποτελεί υλικό της Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής (Α΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκ. Παίδων «Η Αγία Σοφία», Χωρέμειο Ερευν. Εργαστήριο, Τηλ: 210 746 7457, fax: 210 77 59 167, e-mail: ppervanid@med.uoa.gr), το οποίο μετέτρεψα σε επεξεργάσιμη λίστα. Έτσι, μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να συμπληρώνετε τις δεξιότητες που το παιδί σας κατακτά κάθε φορά. Θα πρέπει παρόλα αυτά να έχετε στο μυαλό σας ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κατακτά τις όποιες δεξιότητες με το δικό του ρυθμό.

Λήψη εντύπου

Για να κάνετε λήψη του εντύπου καταγραφής των αναπτυξιακών ορόσημων, πατήστε το κουμπί Λήψη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση